De vrolijke meeslepende muziek van de Amsterdamse band Darlyn zal menig festival deze zomer nog zonniger maken. Door grote artiesten en nu ook door ons getipt als een van de prettigste verrassingen van 2016.

Raw, rootsy & free

Als er één artiest in Nederland bestaat die geen blad voor de mond neemt en alleen complimentjes uitdeelt als ze het hartgrondig meent, dan is het wel Anouk. Als tijdelijk hoofdredacteur van Volkskrant Magazine tipte zij onlangs een van de fijnste bandjes van dit moment: Darlyn. Volgens de rockdiva moeten we daar allemaal maar eens goed naar gaan luisteren, want dit is groot aanstormend talent. En Anouk heeft altijd gelijk.

Verademing

Het zeskoppige Darlyn uit Amsterdam is een nieuwe, ontluikende bloem in een muziektuin die, in elk geval op radio en hitlijsten, gedomineerd wordt door Justin Bieber-achtigen, dance-acts en Brit-pop. Het is een verademing wat sound betreft, want Darlyn maakt opzwepende, vrolijke maar tekstueel doorwrochte roots music, dankzij artiesten als Common Linnets, Waylon, Douwe Bob en Mumford & Sons een genre dat enorm aan populariteit wint. ‘Raw, rootsy and free’ noemen ze het zelf.

Internationale allure

Stralend middelpunt van Darlyn is zangeres Diwa, een gracieuze blonde verschijning die aan Grace Kelly doet denken en behept is met een ongelooflijk zuiver geluid, of zoals een landelijke krant het verwoordde: “Zelfs een blinde hoort de internationale allure in haar stem en het vrije en vrolijke in de rijke band.’ In een uitverkochte bovenzaal van Paradiso gaf Darlyn op 12 december jongstleden een release-concert van hun album Fallow Land waar de vonken van af vlogen. Zangeres Diwa steeg boven zichzelf uit en de zeskoppige groep maakte er een onbedaarlijk muzikaal feest van. Een impressie daarvan onderaan dit artikel.

Niels Geusebroek

Wij spreken Diwa vlak voor de soundcheck van haar band in Tivoli. Daar verzorgt Darlyn voor de laatste keer het voorprogramma van singer-songwriter Niels Geusebroek. “Niels schreef een wedstrijd voor bands uit om het voorprogramma te doen op zijn tournee”, vertelt Diwa. “Daar reageerden zo’n 200 bands op en wij zijn het geworden. Erg leerzaam zo’n voorprogramma. Want het publiek komt voor Niels en niet voor ons. Om dan toch de aandacht op je te vestigen en de zaal te enthousiasmeren, is een stevige uitdaging.”

Country en americana

Darlyn bestaat nu zo’n kleine twee jaar. Diwa Meijman en mede-oprichter Wessel Herbschieb kennen elkaar van de Arts en Entertainment-opleiding in Amsterdam. Hun synergie blijkt vanaf het begin te werken. Diwa creëert de melodieën, Wessel schrijft vooral de teksten. Diwa: “Aanvankelijk schreven we pop en rock, maar toen ontdekte ik country en americana en werd daar helemaal verliefd op. We luisterden bijvoorbeeld dagenlang naar bands als Crosby, Stills, Nash & Young en geleidelijk gingen we steeds meer in die stijl schrijven.”

My Baby als voorbeeld

“Nu is het totaal niet zo dat ik alleen van roots-muziek houdt hoor, ik ben bijvoorbeeld ook dol op Flume (Australische DJ/muzikant, red.), Leon Bridges (soul- en gospelzanger, red) of My Baby (Nederlandse blues-, country- en funkband, red.). Hoe My Baby het carrière-wise heeft gedaan, is zelfs een voorbeeld voor mij. Die band wordt niet erg veel op de radio gedraaid en toch zijn ze heel bekend en treden ze megaveel op. Niemand kan meer om ze heen. Als men ons ook niet op de radio wil draaien, dan gaan wij het precies zo doen.”

Dit artikel komt van: https://nieuws.nl/algemeen/20160414/724041/